Panna Cotta kokosowa

Na 4 porcje:

250 ml śmietanki kremówki
250 ml mleka kokosowego
80 g cukru
2 listki żelatyny
lub 2 g agar-agar + 2 łyżeczki maranty trzcinowatej (arrowroot)

Wersja z żelatyną: Żelatynᶒ zmiᶒkczyć w zimnej wodzie. Śmietankᶒ wymieszać w rondelku z mlekiem kokosowym oraz cukrem. Zagotować cały czas mieszając. Pozostawić na 2 minuty do przestygniᶒcia, nastᶒpnie dodać żelatynᶒ i dokłądnie wymieszać. Przelać do niewielkich miseczek lub silikonowych foremek. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Wersja wegetariańska: Śmietankᶒ wymieszać w rondelku z mlekiem kokosowym, cukrem i marantą trzcinową (arrowroot). Podgrzać cały czas mieszając. Gdy mieszanka zacznie gᶒstnieć, dodać agar-agar i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 30 sekund. Przelać do niewielkich miseczek lub silikonowych foremek. Schładzać przez minimum 2 godziny w lodówce.


Źródło: My Little Fabric 
Oryginalny wpis: